Heverleese Norbertijnen stellen tijdens ‘Kerst in de Abdij’ twee nieuwe ambachtelijke bieren voor

DSC00786.jpeg

In september van dit jaar knoopten de paters-norbertijnen van de Abdij van Park in Heverlee (bij Leuven) opnieuw aan met hun aloude traditie van bierbrouwen. Libertus 1  was het eerste bier dat werd gebrouwen. Tijdens het weekend van 14 en 15 december 2019 worden twee opvolgers aan het publiek voorgesteld: Libertus 2 en Libertus 3.

Libertus 2 is een goudblonde tripel van 8,5%, die gebrouwen werd met biogranen. De drie hopsoorten zijn verantwoordelijk voor de frisse bitterheid. De hergisting op fles zorgde ervoor dat dit een bier met flink wat karakter is geworden. “Onze Libertus 2 werd gebrouwen met rogge, geteeld op onze abdijgronden door het kleinschalig landbouwbedrijf De BoerEnCompagnie. De keuze voor rogge is niet toevallig. Het is een subtiele verwijzing naar Achilles Stanislaus Roggen, die van 1962 tot 1991 abt was”, aldus Broeder Filip Noël, pater-provisor van de Abdij van Park. “Libertus 2 is een zeer doordrinkbaar bier met een indrukwekkende schuimkraag, dus geldt onze abdijleuze ‘Ne Quid Nimis’ - alles met mate – eens te meer.”

Bier gerijpt in een bourbon-vat uit Tennessee
De Heverleese norbertijnen stellen daarnaast ook Libertus 3 voor. Dit is een 'very' limited edition, want er werden slechts 600 flesjes van geproduceerd. Brouwer Joris Brams: “Om tot dit bier te komen, hebben wij onze Libertus 1 drie maanden laten rijpen in een eikenhouten Jack Daniels-vat. Het resultaat is verbluffend. Onze Libertus 3 wordt gekenmerkt door een alcoholvolume van 6,5 %, een uniek aroma en een fantastische smaak die ikzelf voordien niet voor mogelijk had gehouden.”

Op zaterdag 14 december kan men de brouwerij bezoeken en Libertus 2 en 3 aankopen tussen 14 uur en 17 uur in de brouwerij van de Abdij van Park. Zondagnamiddag is het publiek vanaf 13 uur welkom aan de ingang van Parcum. Men kan lekkernijen proeven, de kerstexpo bezoeken, naar de Vredesbeiaard luisteren en van de sfeer genieten. Er zijn ook tal van originele kerstcadeaus beschikbaar. Wie graag deelneemt aan de abdijrondleidingen, dient evenwel vooraf in te schrijven.

Vergeet ook niet een bezoekje te brengen aan de Abdijmolen waar varkenswangetjes op wijze van de chef, bereid met Libertus-bier, kunnen geproefd worden. Libertus is verkrijgbaar in abdijwinkel deWikke of kan via www.braxatoriumparcensis.be online besteld worden.

Voor meer info en het programma: www.abdijvanpark.be/kerst

Omtrent Braxatorium Parcensis
Eeuwenlang brouwden de norbertijnen van de Abdij van Park in Heverlee (Leuven) bier voor eigen consumptie. Onder de Franse overheersing, in 1797, werden de kanunniken verplicht de abdij te verlaten. Alle gronden en goederen werden geconfisqueerd door de overheid en geveild. Hoewel de kanunniken later naar de abdij konden terugkeren, kwam tijdens deze woelige periode ook een eind aan het bierbrouwen. In 1828 werden de brouwketels als oud ijzer verkocht. Ca. twee eeuwen later werd beslist om een de nieuwe abdijbrouwerij te bouwen.

De nieuwe brouwerij heet “Braxatorium Parcensis”, wat “Brouwerij van Park” betekent in het Latijn. De bieren die er gebrouwen worden, zijn waarachtige abdijbieren. Ze worden immers  - net zoals het geval is met trappistenbieren - geproduceerd binnen de muren van de abdij en niet door een seculiere brouwerij. In de Abdij van Park worden kleine hoeveelheden geproduceerd met lokale grondstoffen volgens eeuwenoude principes. Het eerste bieren werden genoemd naar de invloedrijke abt Libertus De Paepe. Hij bestuurde de Abdij van Park van 1648 tot 1682.

 

BERICHT AAN DE REDACTIE
Rechtenvrije foto’s kunnen gedownload worden via https://braxatorium-parcensis.force3.eu/media
Het volledige persdossier kan geconsulteerd worden op https://braxatorium-parcensis.force3.eu


CONTACT
Abdijbrouwerij Bra-Pa
Abdij van Park 7
3001 Heverlee (Leuven)
Tel. +32 (0)467 04 60 74
[email protected]

PERSRELATIES
Tel. +32 (0)498 522 322

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Braxatorium Parcensis

Contact

Abdijbrouwerij Abdij van Park 7 3001 Heverlee (Leuven)

0467 04 60 74

[email protected]

www.braxatoriumparcensis.be