Exclusief norbertijnenbier uit Heverlee voortaan ook in het “beste café ter wereld” verkrijgbaar

DSC00519.jpg

Onlangs beslisten de norbertijnen van de Abdij van Park in Heverlee (Leuven) om terug aan te knopen met hun aloude traditie van bierbrouwen. In september van dit jaar werd Libertus, het eerste bier van de nieuwe abdijbrouwerij, voorgesteld. Het bier kon totnogtoe enkel gedegusteerd worden in de nabijgelegen ‘Abdijmolen’. De vraag was echter zo groot dat de paters-norbertijnen in een mum van tijd door hun eerste voorraad zaten. Brouwer Joris Brams besliste om onmiddellijk nog een Libertus-brouwsel te produceren. Vanaf 1 november 2019 zal het niet alleen in de Heverleese Abdijmolen kunnen geproefd worden, maar ook ook in ‘In de Verzekering tegen de Grote Dorst’, de herberg in Eizeringen (Lennik) die al meermaals tot beste café en bierbestemming ter wereld werd uitgeroepen.

Brouwer Joris Brams: “Kurt, de eigenaar van de herberg in Eizeringen, heeft met de hulp van zijn familie van het volkscafé als het ware een bierbedevaartsoord gemaakt. Bierliefhebbers van over de hele wereld komen er naartoe. Niet zomaar eender welk bier belandt op de bierkaart van dit café. De lat ligt hoog. Het is dan ook voor ons heel bijzonder dat dit de tweede horeca-locatie wordt waar de bieren van de Abdij van Park gedegusteerd kunnen worden.”

Lydia, de 77-jarige moeder van Kurt, liep trouwens eind jaren 50 in Heverlee school in de schaduw van de Abdij van Park. Zij wist dat een nieuwe abdijbrouwerij in de maak was en woonde in september de lancering van het Libertus-bier bij. Na het te hebben geproefd, stelde ze voor om de Libertus, eens het tweede brouwsel klaar was, ook in Eizeringen te schenken.

In de brouwerij van de Abdij van Park worden kleine hoeveelheden bier geproduceerd met lokale grondstoffen volgens eeuwenoude principes. Het allereerste bier dat in de nieuwe abdijbrouwerij werd gebrouwen is Libertus, genoemd naar de invloedrijke abt Libertus De Paepe die van 1648 tot 1682 de Abdij bestuurde. Voor de productie ervan worden uitsluitend biogranen gebruikt. Het ongefilterde, niet gepasteuriseerde bier gist na op de fles. Dit komt de smaak, aroma en de houdbaarheid ten goede. De smaak kan nog met de jaren evolueren. Libertus is in herberg ‘In de Verzekering tegen de Grote Dorst’ verkrijgbaar in flesjes van 33 cl.

‘In de Verzekering tegen de Grote Dorst’ is open op zondag en kerkelijke hoogdagen, telkens van 10 tot 20 uur. Omdat Allerheiligen een kerkelijke hoogdag is, is het café ook op 1 november geopend.
www.braxatoriumparcensis.be
www.dorst.be

 

Omtrent Braxatorium Parcensis
Eeuwenlang brouwden de norbertijnen van de Abdij van Park in Heverlee (Leuven) bier voor eigen consumptie. Onder de Franse overheersing, in 1797, werden de kanunniken verplicht de abdij te verlaten. Alle gronden en goederen werden geconfisqueerd door de overheid en geveild. Hoewel de kanunniken later naar de abdij konden terugkeren, kwam tijdens deze woelige periode ook een eind aan het bierbrouwen. In 1828 werden de brouwketels als oud ijzer verkocht. Ca. twee eeuwen later werd beslist om een de nieuwe abdijbrouwerij te bouwen.
De brouwerij heet “Braxatorium Parcensis”, wat “Brouwerij van Park” betekent in het Latijn. De bieren die er gebrouwen worden zijn waarachtige abdijbieren want ze worden - net zoals het geval is met trappistenbieren - geproduceerd binnen de muren van de abdij, en niet door een seculiere brouwerij die aan een abdijgemeenschap licentieroyalties betaalt voor het gebruik van de naam van de abdij.

Contact
Abdijbrouwerij Bra-Pa
Abdij van Park 7
3001 Heverlee (Leuven)
Tel. +32 (0)467 04 60 74
[email protected]

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Braxatorium Parcensis

Contact

Abdijbrouwerij Abdij van Park 7 3001 Heverlee (Leuven)

0467 04 60 74

[email protected]

www.braxatoriumparcensis.be