De abdijmolen

DSC00505.jpg

De watermolen werd in 1534 opgetrokken, samen met de kern van de huidige Sint-Janspoort. Er waren toen slechts twee vijvers, de derde en de vierde werden pas rond 1700 uitgegraven. De vijvers dienden zowel als kweekvijvers en als waterreservoirs om de molen aan te drijven. Achter de molen en aansluitend bij de Sint-Janspoort stond een smidse.

De watermolen bleef eeuwenlang in gebruik en werd verpacht . Die maalde er tarwe, rogge en gerst voor de abdij maar ook voor de boeren uit de omgeving. Omstreeks 1860 werd in het molengebouw een krachtige stoommachine geïnstalleerd die de maalcapaciteit gevoelig opdreef. Naar aanleiding van het overlijden van de toenmalige molenaar werd er tussen 1963 en 2014 in de abdij niet meer gemalen.

Het molengebouw stond op instorten. In 2013 werd van start gegaan met de restauratie. Sedert maart 2014 wordt er opnieuw graan gemalen op elke derde zondag van de maand. Het graan dat gebruikt wordt voor de Braxatorium Parcensis-bieren wordt in deze molen gemalen.

In 2014 werd in het gebouwencomplex van de watermolen de deuren van brasserie De Abdijmolen. Daar kan men de bieren van de Abdij van Park degusteren.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Braxatorium Parcensis

Contact

Abdijbrouwerij Abdij van Park 7 3001 Heverlee (Leuven)

0467 04 60 74

[email protected]

www.braxatoriumparcensis.be